Уважаеми жители на община Вършец,  Светла и поучителна е днешната дата

...
Уважаеми жители на община Вършец, 
Светла и поучителна е днешната дата
Коментари Харесай

Поздрав от Иван Лазаров към жителите и гостите на Вършец по случай празника

Уважаеми поданици на община Вършец, 
Светла и поучителна е днешната дата – денят на оповестяването на Независимостта на България от Османската империя. 
Светла, тъй като България справедливо извоюва равностойно място измежду европейските народи и става още веднъж царство. Поучително, тъй като, направеното от българските политици тогава, може да е образец и през днешния ден по какъв начин се отстояват националните ползи. 
На 22-ри септември 1908 година българският министър-председател Александър Малинов написва манифест за оповестяване на цялостната автономия на българското княжество, подписан от княз Фердинанд. Крачка разумна и обективна, която поставя същинския завършек на освободителното дело през Възраждането. Обявяването на Независимостта през 1908 година поставя действителното начало на модерната ни държавност и увенчава с триумф напъните на генерации родолюбци. 
И най-важният урок – че, когато сме обединени и единни, можем без непозната помощ да имаме триумфи -  благодарение на самочувствието и увереността на българския народ, с помощта на положителната българска дипломация, в името на това България да гради сама своето бъдеще.
Наш образец би трябвало да са тези огромни политически водачи, които със своите дейности и политика дадоха образец за единение в съдбовните за нацията ни моменти! Които продължиха делото на починалите в освободителните битки и отвоюваха свободата и независимостта на нашата Родина.
На 22 септември през 1908 година, при извънредно тържествена конюнктура в историческата черква " Св. Четиридесет мъченици " на старопрестолния Царевец е оповестена независимостта на България!
Пожелавам на Вас и на всички българи да отстояваме идеалите и да бъдем почтени наследници на нашите предци, да имаме тяхната мъдрост и предвидливост, да имаме и през днешния ден дипломатическите умения, с цел да издигаме престижа на България всеки ден, следвайки пътя на изконните български идеали за независимост и самостоятелност. Мъдрите уроци на предишното да ни бъдат най-вярната пътека към бъдещето!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Инж. Иван Лазаров 
Кмет на Община Вършец
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР